Artikkelit

Kari Herlevi 06.03.2015 Kari Herlevi

Kuulumisia kiertotalouden päätapahtumasta Lontoosta: Vaateteollisuuden Netflix myös Suomeen?

Vuokraus ja liisaus, osallistavat businessmallit ja pidennetyt takuuajat. Tämä uudenlainen ajattelutapa mullistaa markkinoita jokaisella sektorilla. Kun ‘game changer’ yritykset muokkaavat bisneksensä kiertotalouteen se usein muuttaa koko alan tapoja toimia. Muutos kiertotalouteen tulee olemaan äärettömän mielenkiintoinen.

Maaliskuun alusta siirryin Sitraan vetämään uutta kiertotalous avainaluetta. Seuraavan reilun kahden vuoden aikana on tarkoitus tehdä kiertotaloudesta ilmiö myös Suomessa ja pilotoida kiertotalouden toimintamalleja eri alueilla kuten esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa.

Kiertotaloudessa tapahtuu nyt paljon. Palasin juuri Euroopan johtavasta kiertotalouden tekijät kokoavasta Resource Eventistä Lontoosta. Tapahtuma oli erinomainen ja suurin anti oli yritysesimerkeissä. Paljon pöhinää oli varsinkin kuluttajatuotepuolella. Puhujia ja näytteille asettajia oli pääsääntöisesti Hollannista, Iso-Britanniasta ja Tanskasta. Tässä parhaimpia paloja.

Rent the Runway –vaatevuokraamo tarjoaa naistenvaatteita kiinteä kuukausimaksua vastaan. Palvelunavulla voi vaatekaappia uudistaa ostamatta uusia vaatteita. Asiakkaan kyllästyttyä vaatteeseen se menee seuraavalle asiakkaalle. Hollantilainen Mud Jeans liisaa farkut tuopin hinnalla 4,99€/kk. Farkuista maksetaan viiden euron pantti ja sen saa takaisin kun palauttaa farkut yritykselle. Jos farkut ovat hyvässä kunnossa, ne liisataan uudelleen. Juhlavaatteiden vuokraaminen on vanha juttu, mutta Mud Jeans ja Rent the Runwayn kaltaiset yritykset tuovat ajattelun käyttövaatepuolelle. Vaateteollisuuden Netflix rantautunee myös Suomeen pian.

Distruptiivisia yrityksiä tulee markkinoille koko ajan. Hulppeiden sähköautojen valmistaja Teslalla on autoissaan jopa seitsemän vuoden takuu ja tankkaaminen Teslan omilta latausasemilta on ilmaista. Tesla rakentaa ilmaisia pikalautaus pisteitä sinne missä Tesloja käytetään, Suomeenkin. On kiinnostavaa seurata miten markkinat reagoivat tähän.

Kiertotalouden ideat skaalautuvat joka alalle ja kaikkien kannattaa pohtia miten kiertotalous muuttaa markkinoitamme ja miten me voimme olla mukana. Resource Eventissä nousi esille idea mineraalien vuokrauksesta kaivosteollisuudessa. Vuokrausmallissa kaivosteollisuudella olisi intressi saada mineraalit takaisin aikanaan. Miltä maailma näyttäisi jos kaivosteollisuus siirtyisikin mineraalien vuokrausbusinekseen? Ei aina kaivettaisi lisää vaan pärjätään paremmin jo sillä mitä on.

Kiertotalouteen ei olla herätty ainoastaan Euroopassa. Kiinassa kiertotalous on agendalla isosti ja Resource Eventissä kuulutettiinkin ratkaisuntarjoajia lähtemään Kiinan markkinoille sillä Kiina etsii nyt aktiivisesti kumppaneita kehitykseen. Kiertotalouden businessmalleja vasta rakennetaan ja tilaa on markkinoilla paljon. Yritysten kannattaa tutustua kiertotalouden edelläkävijöihin ja herätellä koko organisaatioita. Nyt tarvitaan ahaa elämyksiä. Parhaiden ideoiden kanssa lähdetään yhdessä ensi vuoden Resource Eventiin.

 

Kari Herlevi

Kirjoittaja toimii Sitran uuden Kiertotalous-avainalueen vetäjänä. Aiemmin hän on työskennellyt Tekesin Green Growth –ohjelman päällikkönä. Lue lisää täältä.

, , , , , , , , , ,