Artikkelit

20.10.2014 Lilli Linkola

Kaikki teollisista symbiooseista

Sitra aloitti tammikuussa 2013 tiiviin yhteistyön yritysten, teollisuuden toimijoiden, aluekehittäjien, tutkimuslaitosten ja valtionhallinnon kanssa teollisten symbioosien vauhdittamiseksi. Yhteistyön tuloksena on kehitetty uusia kiertotalouden liiketoimintaekosysteemejä ja demonstraatiohankkeita, joilla on kansainvälistä kysyntää.

LinkolaTiistaina 21.10 Helsingissä järjestetään tilaisuus, jossa kerrotaan eri puolilla Suomea syntyneistä symbiooseista ja niiden kaupallistamisen malleista. Viisi tiivistä case-esitystä paljastavat miten eri alueet ja teollisuus hyötyvät symbiooseista. Lapissa arktisen alueen symbioosit tukevat alueen teollisuutta ja kasvua. Kiertotaloudesta liiketoimintansa saavaat yritykset hyötyvät keskittymisestä Raision Smart Chemistry Parkiin. Cursor Oy:n BioA konsepti mullistaa teollisuuslietteiden käsittelyn. Aura Mare Oy VG-Marine Ecofuel taas tekee laivaliikenteestä päästöttömämpää. Ämmäsuon kaatopaikka muuttuu materiaalivirtojen hyödyntämisen ja cleantechin yrityspuistoksi ja edelläkävijäalueeksi.

Tiukkojen case esitysten jälkeen kuullan elinkeinoelämän keskusliitolta, Tekesiltä, Motivalta ja Forssan Seudun Kehittämiskeskukselta miten kansallinen innovaatioympäristö kehittyy ja millaisia työkaluja he tarjoavat yrityksille symbioosien kehittämiseen ja kasvuun. Lopuksi VTT:n teollisen ekologian professori Olli Salmi ja Microsoftin  luovat katsauksen tulevaisuuteen.

Tilaisuus ei ainoastaan tee yhteenvetoa siitä missä teollisissa symbiooseissa Suomessa mennään, vaan kokoaa symbioosien ystäviä sankoin joukoin yhteen. Tilaisuuteen on tulossa 170 osallistujaa, jonka lisäksi tilaisuutta seurataan myös verkossa.

, , , , , , ,