Artikkelit

Sirpa Mustonen 07.10.2016 Sirpa Mustonen

Ekox Finland on elektroniikan uusiokäytön taitaja

Kiertotalouden Kasvupolku -kilpailussa potentiaalisimmaksi kasvajaksi elokuussa valittu Ekox kerää, lajittelee, kierrättää, korjaa, myy ja vuokraa toimisto- sekä esitystekniikan laitteita pääkaupunkiseudulla. Ekoxin asiakkaita ovat sekä yritykset että julkinen sektori.

kannettavatJopa 80 prosenttia noudetuista tuotteista toimitetaan korjattuna uusiokäyttöön, jolloin laitteiden elinkaari ja -ikä pitenevät merkittävästi. Osa osista päätyy lajiteltuna teollisuuden raaka-aineeksi. Ekoxin toiminta edistää mallikkaasti kiertotaloutta, jota elektroniikan valmistajat ovat jarruttaneet.

”Tähän bisnekseen ei vielä ole ollut tunkua, mutta aivan varmasti sitä on lähitulevaisuudessa. Laitevalmistajat eivät ole toistaiseksi olleet oikeasti halukkaita kiertotalouteen. Uuslaitemyynti on ollut trendi jo pitkään ja osittain tämän vuoksi käytetyt laitteet ovat päätyneet enimmäkseen jätteeksi”, Ekoxin toimitusjohtaja Nina Palmu sanoo.

Palmun mukaan liiketoiminnan markkinapotentiaali on erittäin suuri. Sekä yrityksissä että julkisella sektorilla on paljon käytöstä poistuneita laitteita. Yritykset ja yhteisöt maksavat niin elektroniikkaromun noutopalvelusta kuin uusiokäyttölaitteiden ostosta. Vastineeksi ne saavat selkeän ratkaisun elektroniikkaromuongelmaan ja säästävät jätemaksuissa.

Toimiva yhteistyöverkosto

Ekox on muutamassa kuukaudessa saanut pöydän ääreen useamman neuvottelukumppanin sekä yritysmaailmasta että julkiselta sektorilta. Kiertotalouden ongelmakohtia ratkotaan muun muassa yhdessä 3Step It -yhtiön kanssa.

”Vastaamme asiakkaan laitteiden elinkaaren hallinnasta ja sitä kautta tuotamme asiakkaalle merkittäviä säästöjä niin kierrätysmaksuissa kuin hankinnoissa”, Palmu painottaa.

Sopimus kattaa uusiokäyttöpalvelut, laitteiden uudelleen asennukset ja toimintakuntotarkistukset. Laitteet palautuvat asiakkaalle myyntituotteiksi Ekoxin käsittelyn jälkeen. Logistisesta uusiokäyttöpalvelusta neuvotellaan parhaillaan myös erään suuren kaupungin kanssa. Vastaavat neuvottelut on saatu käyntiin myös isojen yksityisten terveydenhuoltoalan laitosten kanssa.

Sopimuspalveluita kunnille ja kouluille

Yksittäisten laitelahjoitusten lisäksi Ekox on kehittänyt kouluja varten oman sopimuspalvelun, jolloin kunnat saavat uusiokäyttöön myytävistä tuotteista käytännössä itselleen takaisin 5–10 prosenttia myyntihinnasta laitteen kunnon mukaan. Lisäksi Ekox tekee tiivistä yhteistyötä Ammattioppilaitos Varian kanssa tarjoamalla sinne sekä oppilasharjoittelua että opetusta tarpeen mukaan.

”Kuntasektorille pystymme tuottamaan palvelun niin, että kustannukset ovat noin puolet elektroniikkaromun jätemaksuja edullisemmat.  Lisäksi kunnilla on mahdollisuus tehdä laiteostoja sisäisesti yksiköiden välillä, jolloin ne säästävät hankintakustannuksissa.”

Tulevaisuuden suunnitelmissa on kehittää julkiselle sektorille verkkopalvelu, josta vaikkapa Inarissa sijaitseva oppilaitos näkee, että Helsingissä on luovuttu laitteesta X, joka palvelisi heidän tarpeitaan loistavasti. Julkinen sektori voi säästää huomattavia summia laitteiden hankinnassa, koska uusiolaitteen hankintahinta on vain 30 prosenttia täysin uuden laitteen hinnasta.

Lupaavat näkymät

Ekox tavoittelee vuonna 2017 noin kuuden miljoonan euron liikevaihtoa. Vuodelle 2018 liikevaihdon tavoite on noin kahdeksan miljoonaa euroa. Samanaikaisesti yrityksen työllistävä vaikutus kasvaa kuudesta henkilöstä reiluun 30 henkilöön.

”Pyrimme laajentamaan toimintaamme ensi vuonna myös Tampereelle, Jyväskylään ja mahdollisesti Ouluun. Haluamme olla vuoden 2018 aikana valtakunnallinen toimija ja siitä siirrymme sitten Pohjoismaihin yhdessä yhteistyökumppanin kanssa”, Palmu toteaa.

www.ekox.fi

Teksti: Sirpa Mustonen

,