Artikkelit

Esa Erävalo 27.02.2015 Esa Erävalo

Ydinvoimalan lämpö talteen

Ydinvoimaloiden huono puoli on, että niillä on vain 33% hyötysuhde. Parhaimmissakin laitoksissa alle 40% energiasta saadaan sähköenergiaksi, loppu tuhlaantuu lämpöenergiana. Valtaosa energiasta ajetaan mereen. Miten tämä hukkaenergia saataisiin talteen?

Loviisan ydinvoimalaitosten kahden ydinreaktorin käyttöluvat loppuvat vuosina 2027 ja 2030. Yhteensä ne tuottavat sähköä noin 1000 MW teholla. Tuo sähkömäärä tulee korvata uudella laitoksella, johon seuraava hallitus ja eduskunta joutuvat ottamaan kantaa.

Fortum on esittänyt uudesta ydinvoimalasta lämpöputken rakentamista pääkaupunkiseudulle tyydyttämään suurimman osan alueen kaukolämmön tarpeesta. Se olisi ensimmäinen kerta, kun ydinvoimalan hukkaenergia hyödynnettäisiin Suomessa kaukolämmön tuotantoon, aiemmin asiasta on kokemuksia Sveitsissä ja Venäjällä. Suomessa hukkalämpöä on hyödynnetty vain marginaalisesti kalan- ja rapujen kasvatuksessa ja koeviljelmillä.

Lämpöputken avulla voitaisiin päästä eroon kenties noin kuudesta prosentista Suomen hiilidioksidipäästöjä, kun pääkaupunkiseudun kivihiilivoimalat jäisivät lähinnä talviaikojen varavoimaksi. Mutta haluavatko pääkaupunkiseudun kunnat luopua omasta kannattavasta kaukolämmön tuotannostaan? Mielestäni tässä tulisi katsoa kokonaisetua ja ratkaista Helsingin huolet neuvottelupöydässä.

Hukkalämmön hyödyntäminen tietenkin parantaa ydinvoimalan hyötysuhdetta. Tiede-lehdessä vuonna 2008 professori Riitta Kyrki-Rajamäki arvioi, että yhteistuotannossa ydinvoimalan hyötysuhde nousisi lähes 60 prosenttiin.

Neljännen sukupolven reaktoreissa olisi mahdollista päästä yli 70% hyötysuhteeseen, kun höyryn lämpötilaa voidaan nostaa nykyisestä 300 celsius-asteesta jopa 800 asteeseen. Ne ovat vaativia rakentaa, sillä niihin tarvitaan mm. uusia materiaaliratkaisuja, eivätkä ne ehdi tähän hätään markkinoille. Myöskään toriumia käyttävät hyötöreaktorit, kuten sulasuolareaktori (MSR), eivät ehtine kaupalliseen käyttöön. Eli luultavimmin Loviisaan valitaan aika perinteisen tyyppinen reaktori.

Oli reaktorityyppi mikä tahansa, tuo valtava hukkalämpö kannattaa ottaa talteen. Loviisan uusi ydinvoimala lämpöputkineen on tähänkin asti ollut Suomessa esillä olleista ydinvoimalahankkeista se kannatettavin.

Esa Erävalo
DI, Ph.D.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas Uudellamaalla sekä kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri.

*
Kirjoitus on osa juttusarjaa, jossa kansanedustajaehdokkaat kertovat omia ajatuksiaan kiertotaloudesta ja siitä, mitä asioita itse pitää tärkeänä edistää. Jos haluat oman mielipiteesi kiertotaloudesta eetteriin, ota yhteyttä! anna.erkinheimo@mahdoton.fi

 

, , , , , ,