Artikkelit

Jari Luoma-Aho 13.01.2015 Jari Luoma-Aho

Valtra aloittanut uuden ja lupaavan liiketoiminnan tehdaskunnostuksen parissa

Valtran myyntiverkostolle ja asiakkaille lanseerattiin uusi palvelu ’Valtra Reman’ tammikuussa 2013. ”Reman” on lyhenne englannin kielisestä sanasta ’remanufactured’, mikä tarkoittaa jonkun tuotteen palautumista käytön jälkeen valmistajalle kunnostettavaksi uudelleen samaksi tuotteeksi. Suomessa tällaisesta toiminnasta käytetään termiä tehdaskunnostus.

Maailmalla kone- ja autoalalla tehdaskunnostus on yleistä ja kannattavaa. Alan yrityksissä, joissa tehdaskunnostus on jo osa vakiintunutta käytäntöä, toiminnan osuus liikevaihdosta tällä hetkellä on n. 10 prosenttia. Valtra Reman-palvelun käyttöönotto on onnistunut erinomaisesti. Tehdaskunnostettujen osien osuus liikevaihdosta on jo kahden vuoden jälkeen 4 – 5 prosenttia ja niiden vuosittainen liikevaihto on ylittänyt 1 milj. euroa. Työllisyysvaikutukset ovat myös positiiviset.

Tällä hetkellä Valtra tarjoaa tehdaskunnostettuja vaihteistoja. Uudelleenvalmistus eli tehdaskunnostus säästää noin 85 % tuotteen valmistukseen käytettävästä energiasta ja kaiken lisäksi tehdaskunnostettu vaihteisto maksaa vain noin 60–70% uuden vastaavan hinnasta.

Asentajat Sami Liimatainen ja Kari Pitkänen sekä tehdaskunnostustoimintaa vetävä Jari Luoma-aho ovat pystyttäneet Valtran tehtaan yhteyteen 120 neliön korjaamon Suolahteen, jossa on vaihteiston tehdaskunnostukseen tarvittavat tilat ja työkalut. Toiminnan kasvaessa tiloja, sekä valikoimaa on tarkoitus laajentaa vuonna 2015.
Asentajat Sami Liimatainen ja Kari Pitkänen sekä tehdaskunnostustoimintaa vetävä Jari Luoma-aho ovat pystyttäneet Valtran tehtaan yhteyteen 120 neliön korjaamon Suolahteen, jossa on vaihteiston tehdaskunnostukseen tarvittavat tilat ja työkalut. Toiminnan kasvaessa tiloja, sekä valikoimaa on tarkoitus laajentaa vuonna 2015.

Tehdaskunnostusohjelma perustuu vaihtoperiaatteeseen. Ostaessaan tehdaskunnostetun tuotteen asiakas luovuttaa vanhan komponentin Valtralle. Asiakas maksaa ostaessaan tehdaskunnostetusta vaihteistosta panttimaksun, jonka hän saa takaisin, kun vanha vaihteisto on palautunut Suolahteen ja täyttänyt palautuskriteerit.

Tehdaskunnostus ei tarkoita korjausta. Tehdaskunnostetut tuotteet vastaavat laadultaan uutta, sillä tuotteet kokoonpannaan ja testataan kuten muutkin tuotteet. Valmistajan tekemä tehdaskunnostus on systemaattinen ja dokumentoitu prosessi.

Vaihteiston palattua tehtaalle:

  • Komponentit puretaan
  • Kaikki osat pestään ja tarkastetaan
  • Vialliset osat vaihdetaan uusiin alkuperäisosiin
  • Vaurioitumattomat ja hyväkuntoiset osat käytetään mahdollisuuksien mukaan uudelleen, noudattaen Valtran asettamia tiukkoja laatuvaatimuksia ja mittatoleransseja
  • Komponentteihin asennetaan aina uudet kuluvat osat, kuten laakerit ja tiivisteet
  • Tehdaskunnostetuissa komponenteissa käytetään viimeisimpiä päivityksiä, joten vaihteisto voi olla jopa parempi kuin alkuperäisesti asennettu
  • Komponentit kasataan, testataan ja maalataan täysin samalla tavalla kuin uudet tuotteet
  • Tuotteilla on yhden vuoden täysi tehdastakuu

Valtran Reman vaihteistojen laadun takaa myös pitkän kokemuksen omaavat voimansiirtoasentajat. Tuotteen perinpohjaisesti tuntevat työntekijät ovat etu tehdaskunnostuksessa korjaukseen verrattuna. Valikoimissa on tällä hetkellä lähes kaikki Valtran valmistamat vaihteistotyypit ja tarkoitus on laajentaa tehdaskunnostusta muihin tuotteisiin.

valtra kuva2.pngTehdaskunnostettu vaihdelaatikko on hyvä vaihtoehto niin valmistajalle, jälleenmyyjälle kuin asiakkaallekin. Asiakas saa uutta vastaavan vaihteiston nopeasti, asiantuntevasti koottuna, viimeisimmillä päivityksillä varustettuna ja 40 prosenttia halvemmalla. Jälleenmyyjälle ja huoltoyrittäjälle tämä tietää hyvää lisätienestiä, joka kuitenkin pitää asiakkaan tyytyväisenä ja on helppo aikatauluttaa korjaamolla. Valmistajalle tämä tuo lisämyyntiä ja parantaa asiakastyytyväisyyttä.

Lisäksi koko touhu säästää huomattavasti luonnonvaroja!

 

Jari Luoma-Aho

Kirjoittaja johtaa Valtra Reman toimintaa tehtaalla Suolahdessa.

Kuvat: Jari Luoma-aho

 

, , , , , , ,