Artikkelit

Anniina Nurmi 18.12.2014 Anniina Nurmi

Nurmi-farkut täyttä jätettä

Vaatteen tuotannolla on aina vaikutus ympäristöön vaikka kuinka ekologisesti pyrkisi toimimaan. Onko perusteltua tuottaa lisää vaatteita tähän maailmaan, joka on jo vaatteita pullollaan? Voiko vaateyritys olla ikinä aidosti vastuullinen ja vieläpä samalla kannattavaa liiketoimintaa?

Nurmi7-FW14-b-lowres-560px_smallJo lähes viiden vuoden ajan olen pyörittänyt Nurmi-vaatemerkkiä ja päivittäin pohtinut näitä asioita. Olen tullut siihen lopputulokseen, että kyllä: on täysin perusteltua tuottaa maailmaan lisää vaatteita, kun pystyy tarjoamaan vaihtoehdon pikamuodille ja tekee vaatteet läpinäkyvästi, ekologisesti ja eettisesti koko tuotteen elinkaaren osalta. Tällä tavalla toimiessa pystyy samalla luomaan lisäarvoa tuotteelle, mikä on valtava kilpailuetu tulevaisuuden vaatemarkkinoilla.

Tästä hyvänä esimerkkinä on Nurmi-merkin farkut. Jo aiemmin mallistossa on ollut hampusta ja luomupuuvillasta valmistetut klassisen yksinkertaiset farkut naisille ja miehille, mutta tänä syksynä näiden rinnalle lanseerattiin kierrätysdenimistä valmistetut farkut. Tämä materiaali on helsinkiläisen Pure Waste Textiles -yrityksen innovoima materiaali, jossa raaka-aineena on käytetty farkkutehtaiden leikkuujätettä. Tämä leikkuujäte revitään ensin pieneksi, vanutetaan ja tästä vanusta kehrätään jälleen uutta lankaa ja siitä kudotaan uutta kangasta. Uuteen puuvillasta valmistettuun denimkankaaseen verrattuna tämä prosessi säästää merkkittävän määrän vettä ja kemikaaleja ja kaiken lisäksi kangasta ei tarvitse värjätä lainkaan, sillä Nurmi-farkkujen savuisen sininen väri on lopputulos, kun raaka-aineena käytetään indigon väristä leikkuujätettä.

Nurmi-RE-JEANS-jeans-lowres-560px

Käyttämällä farkkuteollisuuden leikkuujätettä raaka-aineena pystytään isossa mittakaavassa vähentämään teollisuuden jätteen määrää. Ja lisäksi näin pystytään aidosti tekemään jätteestä uutta materiaalia, josta ei ikinä arvaisi raaka-aineen alkuperäistä olomuotoa. Aiemminkin on niin denimissä kuin muissakin kankaissa käytetty uuden raaka-aineen rinnalla kierrätysmateriaaleja, mutta tämä denim on tiettävästi ensimmäinen, jonka materiaali on 100% kierrätetty. Pure Waste Textiles on pystynyt luomaan kankaan, jonka ominaisuudet ja kestävyys on aivan samaa luokkaa kuin uuden vastaavan materiaalin.

Nurmi7-FW14-a-lowres-560px_smallNurmi-farkuissa tuotteen vastuullisuus ei jää kuitenkaan vain päämateriaalin kierrätykseen ja sitä kautta ekologisuuteen, vaan vastuullisuus on otettu huomioon laaja-alaisemmin. Taskupussit ovat valmistettu kierrätyskankaista ja farkkumerkki on laserleikattua kierrätettyä sisäkumia. Designiltaan farkkujen malli on klassinen ja ajaton sekä laadultaan farkut on tehty kestämään.

Farkkujen denim valmistetaan Kiinassa, mutta leikkuu ja ompelu tapahtuu lähialueilla. Farkkujen tuotanto on M.A.S.I. Companyn tehtaalla Keiteleellä ja kesästä 2015 lähtien Virossa. Lähialueen tuotantona pystymme toimimaan tiiviissä yhteistyössä M.A.S.I. Companyn kanssa ja varmistamaan tuotannon eettisyyden.

Meille erittäin tärkeää on pystyä kertomaan niin farkkujen kuin kaikkien muidenkin tuotteidemme koko tuotantoprosessi raaka-aineen valmistuksesta aina valmiiseen tuotteeseen saakka. Lisää farkkujen tarinasta voit lukea Nurmen nettisivuilta:

http://www.nurmiclothing.com/collections/nurmi-jeans

Anniina Nurmi

Kirjoittaja on Nurmi-vaatemerkin perustaja ja vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija.

Kuvat:
Annina Nurmi: kuvaaja Antti Sepponen
Nurmi-tunnelmakuvat: kuvaaja Antti Ahtiluoto

, , , , , ,