Artikkelit

Mari Pantsar-Kallio 27.11.2014 Mari Pantsar-Kallio

Tervetuloa kiertotalous!

Viimeistään nyt kannattaa kaivaa vanhat biologian ja ekologian oppikirjat naftaliinista, sillä näitä lukemalla ymmärtää miten teollisuus menestyy nyt ja tulevaisuudessa – kiertotaloudessa. Luonnon ekosysteemeiltä ei puutu energiaa eikä niissä ole jäteongelmaa. Hyvin mutkikkaissa ravinne- ja ainekierroissa kukoistavat erilaiset lajit, joilla jokaisella on oma tehtävänsä kiertojen ylläpitämisessä.

Täydellisessä kiertotaloudessa ihmisten rakentama teollinen yhteiskunta kukoistaa lisäarvoa tuottavista materiaalikierroista luonnon kantokyvyn rajoissa. Tähän tähtää EU kiertotalouspaketillaan. EU:n komission on asettanut tavoitteeksi, että vuonna 2030 yhdyskuntajätteestä on kierrätettävä 70 prosenttia ja pakkausjätteestä 80 prosenttia. Tämä saattaa kuulostaa haastavalta tavoitteelta suomalaisille, jonka jätteistä 40 prosenttia meni kaatopaikalle vielä vuonna 2012. Toisaalta taas suurelta mahdollisuudelta, sillä mahdottoman tuntuisista haasteista syntyy aina innovaatioita!

Kohti jätteetöntä yhteiskuntaa saattaa kuulostaa yhtä hullulta kuin kuumatka, mutta perille on päästy ennenkin ja ihan yhdessä vuosikymmenessä. Euroopan maat, joissa on korkein materiaalien kierrätysaste, menestyvät myös taloudellisesti parhaiten. McKinseyn, Ellen McArthurin ja World Economic Forumin arvioiden mukaan kiertotalouteen siirtyminen tuo yksistään materiaalisäästöjä tuhat miljardia dollaria vuoteen 2025 mennessä. Valmistava teollisuus on nopein hyötyjä. Euroopassa kustannussäästöjä kertyy vuosittain 630 miljardia dollaria vuoteen 2025 mennessä. Kiertotalouden nähdään myös luovan seuraavan viiden vuoden aikana 100 000 uutta työpaikkaa.

Liiketoimintapotentiaali on kohdallaan, ja kun teollisuuden maailmankuva muuttuu, alkaa tapahtua ja nopeasti. Mahdoton-yhteisö on tämän aallonharjalla. Mahdoton-yhteisössä ei puhuta jätteestä. Kun tuotteet ja arvoketjut suunnitellaan alusta alkaen kiertotaloutta tukevilla periaatteilla, tuotteen elinkaaren päässä odottaa jo ahnas jatkojalostaja. Uudet jakamiseen ja palveluihin perustuvat liiketoimintamallit luovat kiertotalouden monimuotoiset yritysekosysteemit.

Moni ekolokero tässä ekosysteemissä on vielä täyttämättä. Ideoita liiketoiminnan ja liiketoimintamallien kehitykseen kannattaa hakea luonnosta, sillä se on ainoa esimerkki kestävästä systeemistä mikä meillä on. Yritykset, jotka näin ovat tehneet, ovat päätyneet huikeisiin innovaatioihin.

Tervetuloa kiertotalous!

Mari Pantsar-Kallio johtaa Sitran Resurssiviisas ja hiilineutraali yhteiskunta -teema-aluetta. Alueen työn tavoitteena on tukea Suomen muutosta kohti ekologisesti kestävää, kilpailukykyistä yhteiskuntaa.

, , , , ,