Artikkelit

12.09.2014 Sirpa Rivinoja

12 poimintaa Habitaresta

Viime vuoden tapaan tässä 12 poimintaa Habitare-messuilta. Vaikka moni perinteinen näytteilleasettaja on jättäytynyt pois tällä kertaa, löytyi mielenkiintoista katseltavaa. Mitä Suomessa nyt muotoillaan, mistä raaka-aineet tulevat uutuustuotteisiin – löytyikö ”mulle toi” -tuotteita? – Siis niitä, joihin tykästyy heti niin paljon, että haluaisi hankkia kotiinsa.

 

1. Cariitti, Gerbera-ledivalaisinperhe, suunnittelija Kari Ruokonen. 3e19 

Jo eläkkeelle jäänyt perheyrityksen isä, Kari Ruokonen, on suunnitellut kokonaisen tuoteperheen (kuvissa jalkavalaisin). Metallintyöstö yhdistettynä laadukkaisiin ledeihin ja hyvään muotokieleen, siinä Cariitin ainekset. Taantumakin on taitettu sukupolvenvaihdoksesta huolimatta.

2014-09-11 Habitare20141cariittiw

2. Karlux, Lehti S -valaisin, suunnittelija Isko Lappalainen, iamdesign. 6r156

Lahtelaisen yhteistyön tulos; LEHTI-valaisintuoteperhe. LEHTI S on malliston pienin valaisin. Huovannäköinen ulkokuori on kylmäpuristettua huopaa, jonka raaka-aine on 100 %:sti kierrätettyä kestomuovia. Vaihtoehtoina on värikkäitä alumiinikuoria ja opaalilasikuori. Vain vähän energiaa kuluttava, pitkäikäinen LED-tekniikka.2014-09-11 Habitare20143 ISKO2 w2014-09-11 Habitare2014 ISKO Lehti w

3. ProtoShop-näyttely, A Family, suunnittelija Minjia Wang. 7r31

A Family on keramiikkaa, jossa Orientin muotokieli ja suomalainen sielunmaisema kohtaavat. Eivätkö nämä näytä kuin linnulta pesässä – tai miniatyyrimaljakot, kuinka hellyttäviä ne ovat? Näitä kaunokaisia haluaisi säilyttää vuosikymmeniä – pitkä käyttöaikaodottama; ekologisuutta sekin.

2014-09-11 Habitare2014 AFamilyw

4. ProtoShop-näyttely, MOUFU, suunnittelija Aoi Yoshizawa. 7r31

Tekstiilituotannon suuret toimijat ovat loitolla Suomesta. Kauniita tekstiilejä oli vähän tämänkertaisessa Habitaressa. Taikissa opiskeleva tekstiilisuunnittelija koskettaa kauniilla sidos- ja värisuunnittelulla. Mielenkiintoista, kuinka tämä yhtä aikaa vaikuttaa perinteiseltä, kuitenkin ehdoitta modernilta. – ProtoShopin tuotteista olisi muuten ollut kiva kuulla myyntihinta – tai arvio, missä suunnilleen liikutaan. Toki se on monen asian summa…

2014-09-11 Habitare2014 Moufu w

5. TrashDesign, OLO-nojatuoli, suunnittelija Jaakko Mäntylä. 7r11

OLO-nojatuolin suunnittelija-valmistaja on seinäjokelainen Jaakko. Pohjanmaalta riittää kuulemma ”laronseinää”. Raakapuu, konstailematon verhoilukangas, ja PET-pulloista rouhittu pehmikemateriaali ovat hyvä yhdistelmä. – Lisäkiitos käyntikortittomuudesta.

2014-09-11 Habitare2014 OLO w

6. TrashDesign, Paperiveistos, suunnittelija Mari Kemppinen. 7r11

Kirjansivuista ”muotoillut” veistokset – ensimmäiset tällaiset herättivät ainakin allekirjoittaneessa ärsyyntymistä. Totta kuitenkin on kirjojen inflaatio. Jos antikvaristi repii takahuoneessaan kansia ja lehtiä eriin ja laittaa jätteenkeruuseen, miksi emme hyväksyisi tällaisten veistosten tekemiseen liittyvää taitoa ja luovan työn arvoa. Kauniitakin ovat.

2014-09-11 Habitare2014 Paper w

7. TrashDesign, LENTO, suunnittelija Natalia Ritari. 7f21

Valaisimen orgaaniset muodot tempaavat katsojan mukaansa; siivet, sarvet… vai terälehdet? LENTO-valaisimen prototyyppi on valmistettu WDC 2012 Helsinki Paviljongin kattorakenteista. Normioloissa valaisin kiinnitetään miltei kiinni kattoon, jolloin siitä lähtee valon ja varjon leikki seinille/kattoon.

2014-09-11 Habitare LENTO w

8. AO allover, Innoturf-akustiikkaelementit. 7k31

Akustoelementtien materiaali on kevyttä ja siksi helppo asentaa. Raaka-aine on suomalainen uusiutuva pintaturve (85%). Loput koostumuksesta on polyesteriä (15%). Esittelijä kertoi, että kuten maaperän kivimateriaalissa myös turpeissa väri ja koostumus vaihtelevat keruupaikan mukaisesti. Messuilla on merikarvialaisesta turpeesta tehtyä levyä. Materiaali on homehtumatonta. A-luokan äänieristyskykyyn yhdistyy hyvä lämmöneristyskyky ja kierrätettävyys energiajätteenä.

2014-09-11 Habitare20147

9. Counterculture-projekti, Aalto-yliopisto ja SAVO OY. 7p36

Tarkoituksena on ollut tutkia, suunnitella ja valmistaa uusia, keittiökalusteita täydentäviä, osia ja välineitä, sekä keittiössä käytettäviä ruoan säilytys-, valmistus- ja tarjoiluastioita. Ja toden totta, täytyy sanoa, että projektiin käytetty aika ja näkemys on maksanut vaivan. Poimin paljoudesta kolme Erin Turkoglun ideoimaa mustaa tuotetta. Black hole suodattaa hanavedestä epäpuhtaudet, the black egg imee itseensä jääkaapissa säilytettävien ruoka-aineiden hajut. The black apple -omenalla on sama ominaisuus, lisäksi sen materiaalikoostumus hidastaa oikeitten omenien pilaantumista. Paljon muitakin oivalluksia on osastolla. Ota tuotekirja; osaston esittelijät eivät ehdi kertomaan jokaiselle kävijälle tuotteista. – Ainoa puute onkin tuote-esittelykorttien puuttuminen osastolta.

2014-09-11 AaltoSavo blackEgg1 w

10. Innofusor, akustiikkaelementit, suunnittelija Anna E.Vaarala. 7k31

2014-09-11 Habitare20149

Päreladonta ja 100% villa, lopputuloksena moderni akustiikkamoduli, joka hehkuu moderneissa väreissä. Päre-akustiikkateos voi olla pieni, taulumainen moduli tai suuri yhtenäinen pinta – tilakoon mukaan.

11. Pauliina Rundgren Handicrafts Oy. 1c16

2014-09-11 Habitare201410

Metallista valmistettu koruteline on tämänvuotinen uutuustuote. Pakkaus on ”puoli ruokaa”. Kotiin tai lahjaksi vieminen – tai lähettäminen – sujuu hyvin. Pauliina edustakoon niitä monia mikroyrittäjiä, joiden sinnikkyys käydä messuilla on A-luokkaa. Näkemys hyvälaatuisesta kotimaisesta tuotteesta on todistettu vuosien varrella. – Käsityöläisyrittäjä työllistää vähintäänkin itsensä. Erilaiset yhteistyöverkostot ja osuuskunnat ovat kasvava työskentelymuoto Suomessa nyt.

12. Paracity 7, Marco Casagrande. Yhteistyössä CrossLam ja PEFC. 7h11

2014-09-11 Habitare201411Uusi suomalainen innovaatio, ”hightech-slummi” on CLT:sta ja laminoidusta puusta valmistettu kaupunkirakenne nimeltään Paracity. Marco Casagranden suunnittelemia Paracity-moduuleita yhdistellään ja pinotaan päällekkäin, asukkaat itse rakentavat kuuden metrin kokoisiin moduuleihin asuntoja ja näin syntyy uusia kaupunkeja. Puun alkuperän sertifiointi on Suomessa käynnistynyt hiukan jälkijunassa. Osastolla varmasti käydään keskusteluja myös PEFC:n merkityksestä vihreän kullan viennin vauhdittajana.

Näin tusina tuli täyteen.

EcoDesign-osasto (7e11, 7f11) on mielenkiintoinen kokonaisuus, josta en kyennyt nostamaan tuotteita toinen toistensa edelle. Käy ehdottomasti katsomassa! Tänä vuonna EcoDesign-palkinto jaettiin viiden eri suunnittelijan kesken – sekin kertonee tasaisesta laadusta.

– Ja se ”mulle toi” -tuote? No esteettisesti rakastuin ”Perheeseen”, A Family -keramiikkaan (3.). Funktionaalisesti Black Hole – aivan ehdoton ykkönen (9.).

, , , , ,