Artikkelit

03.07.2014 Anna Erkinheimo

Viinipakkausten keräys laajenee

Pakkausasetuksista käydään parhaillaan tiivistä keskustelua, ja välillä on hyvä muistuttaa jo tehdyistä edistyaskeleista esimerkein: nyt vuorossa viinihanapakkausten sisäpussien kierrätys.

Hanapakkausten sisäpussien kierrätyskokeilu käynnistyi vuonna 2011 kun kolme yritystä – Alko, Lassila & Tikanoja ja Finnsementti – yhdistivät innovaatiovoimansa ja aloittavat kokeilun Lounais-Suomen alueella. Nyt kokeilua ollaan laajentamassa Helsinkiin ja muualle Uudellemaalle.

LT_hanapakkaus_infolappu_105x148_rgbMyymälöissä olevaan keräyslaatikkoon voi palauttaa kaikki myynnissä olevat alumiiniset viinipussit muovisine hanoineen sekä kaikki hanapakkausten sisällä olevat kirkkaat ja alumiiniset sisäpussit hanoineen. Pakkausten kartonkikuoret kuuluvat luonnollisestikin kartonkikeräykseen. Kierrätysyhteistyökumppani Lassila & Tikanoja prosessoi kerätyt pussit käsittelylaitoksessaan Turussa ja toimittaa valmistetun seoksen jatkohyödynnettäväksi sementinvalmistuksessa. Viinipusseista valmistettava seos korvaa kivihiilipölyä Finnsementin sementtituotannossa.

Viinipussi on tehty monikerroskalvosta, joka koostuu ulommasta eristekalvosta ja sisemmästä polyeteenikalvosta. Eristekerros voi sisältää joko alumiinia tai eteenivinyylialkoholia. Sisempi muovikerros, useimmiten polyeteeni, eristää viinin ja suojaa sitä ulkopuolisilta aineilta.

 

”Pussit hyödynnetään kierrätyspolttoaineena paljon energiaa kuluttavassa sementtiklinkkerin valmistusprosessissa. Sementtiuunit sopivat hyvin kierrätyspolttoaineiden rinnakkaispolttoon, sillä uunien korkean polttolämpötilan ja pitkän viipymisajan ansioista saavutetaan täydellinen palaminen ja polttoaineen sisältämän energian hyödyntäminen. Seos sitoutuu tuotantoprosessissa 100%:sesti lopputuotteeseen vähentäen näin sementinvalmistuksen hiilidioksidipäästöjä. Poltosta ei myöskään synny haitallisia tuhkia vaan polttoaineen sisältämät palamattomat aineet (mm. viinipussien alumiiniyhdisteet) hyödynnetään raaka-aineena klinkkerin valmistuksessa.” selventää Alkon vastuullisuusasiantuntija Virpi Valtonen. Tämä on merkittävä etu verrattuna jätteen energiahyödyntämiseen tavallisessa polttolaitoksessa, joissa polttoprosessin seurauksena syntyy aina jäännöstuhkaa, joka täytyy läjittää.

Alumiinisten pakkausten kierrätysrintamaan ovat liittyneet hiljattain myös eläintarvikeliike Musti ja Mirri, joiden eläinruokapusseja kierrätetään samoja prosesseja hyödyntäen, lue täältä lisää.

Mukavaa, resurssitehokasta kesää kaikille lukijoille!

 

, , , , ,