Artikkelit

02.10.2013 Sirpa Rivinoja

Hyvä tusina Habitaresta

Tässä Mahdoton tusina Habitare-löydöksiä. Päästäkseen tusinaan mukaan piti tuotteella, osastolla tai sisällöllä olla uutuusarvoa, kierrätysideologiaa, paikallisuutta ja/tai suoraselkäistä näkemystä vastuullisesta suomalaisesta muotoilusta.

1. Innofusor

w2013-09-19 habitareINNOFUSOR
Sisustukselliset akustiikkatuotteet on toteutettu kotimaisesta pintaturpeesta. 100% suomalaista työtä. Pieni yritys, jonka materiaalista useat muotoilijat ovat jo luoneet oman mallinsa. Kuvassa Hiljaiset puut / Krista Kosonen ja Mari Martikainen.

2. TAITO Pohjois-Karjala

w2013-09-19 habitareTAITO Pk
Yhtenäinen, tyylikäs osasto ja ilme. Pohjoiskarjalaiset tuotteet ovat komeasti suunniteltuja, laadukkaasti toteutettuja, ja ne herättivät runsaasti mielenkiintoa messukävijöissä.

3. VIVAMOO kip’

w2013-09-19 habitareVivamooKIP
100% Suomessa suunniteltu ja valmistettu patentoitu säilytysrasia, joka kelpaa myös tarjoiluun ja esillepanoon. Kirkas ja konepesun kestävä BPA-vapaa Triton-muovi on materiaali.

4. Sagát

w2013_09_26HabitareSagat
Saamelaistaustainen Seija Ranttila on palannut juurilleen tehtyään suunnittelijan töitä Finlaysonille, Nansolle, Lennolille ja matkustettuaan maailmalla tutustumassa eri kulttuureihin. -Lopputulos Ranttilan omin sanoin: ”Joskus pitää matkustaa Kauas nähdäkseen lähelle. Olin valmis palaamaan juurilleni. Syntyi Sagát – kokoelma”.

5. Saana ja Olli

w2013_09_26HabitareSaanajaOlli
Human touchia Saanan ja Ollin tapaan. Vastuullisesti ja paikallisesti Lounais-Suomessa valmistettu hampputekstiilimallisto nojaa sopivasti perinteeseen mausteena modern twist.

6. Assembler, Kari Leppälä

w2013-09-19 habitareAssembler
Äärimmilleen riisuttu roskis, Assembler. Materiaalinkäytön minimointia. Tällaista listaa ja kampetta löytyy helposti ihan rakennusjätteenkin joukosta.
Flatpack ja helppo kasattavuus lisäplussia.

7. Tuoli, Jaakko Mäntylä, SEAMK/Trash Factory

w2013_09_26HabitareJaakkoonTuoli
Muotoilijaopiskelija Jaakko Mäntylä oli kesätöissä Isa Kukkapuro-Enbomin ja Henrik Enbomin Trash Factorylla. Hyödynnettävä materiaali oli Helsinki-paviljongista puretut materiaalit. Siinoli Tuoli ja Pystynaulakko komiasti esillä.

8. Think Today

w2013-09-19 habitareThinkToday
Think Today muokkaa ja valmistaa sisustus-, käyttö- ja design-tuotteita sisustus- ja rakennusalan hukkamateriaalista; tapetista, kankaasta, muovimatosta, laminaatista ja keraamisista laatoista.

9. Kuitukuu

Kollaasit4kuitukuuw
Tiskirättien menestystarina alkoi kotimaan markkinoilta, mutta ulkomaisille messuille jalkautumisen ansiosta tiskirättiaatos leviää nyt ympäri maapallon. Samasta materiaalista valmistetut joulukoristeet, kaulanauhat, kasvonpuhdistuslaput kertovat uudistumiskyvystä ja suuresta ideapankista.

10. Puustelli miinus -keittiö

w2013-09-19 habitarePuustelli
Harva yritys rohkenee panna nimeen ’miinus’. Puustelli tekee niin. Materiaalien määrää on vähennetty noin puoleen tavallisesta keittiöstä. Kaapistojen runkomateriaali on biokomposiittia, joka käyttösovellus on globaalisti uutta.

11. SAVO Design & Technic

2013_10_01savo w
Savo on ensimmäisiä suomalaisia toimijoita, joka ryhtyi markkinoimaan energiaasäästäviä ledivaloja. Tuoterepertuaari on kehittynyt samaa tahtia kuin ledien valotehot ja valon värilämpötilat ovat kehittyneet. Tuotepaketointi, ammattilaisten neuvonta ja opastus, design-ulkonäkö – siinä avaimet ledien yleistymiseen ja energiansäästöön suomalaisissa kodeissa.

12. Tutkimus: Tulevaisuuden keittiö

w2013-09-19 habitare2013
Tukevaa, ekologista etunojaa ottava tutkimus, jonka lähtökohtana on käyttäjälähtöisyys. @MEIDANSTUDIO -tutkijaryhmä rohkenee puhua suoraan. Kaunis ja informatiivinen kuvitus. – Toimeksiantaja: KINNO (Kouvola Innovation Oy).

 

Väitän, että Habitare on koko olemassa olonsa ajan ollut vahvasti ekologinen tapahtuma. Hyvälaatuinen sisustusvalinta omaan kotiin kestää vuosia, vuosikymmeniä, ja  se säilyttää ominaisuutensa ja arvonsa. Pitkä elinkaari on vahva vastine kertakäyttöiselle kuluttamiselle.

, , , , , ,